210 9242106 - ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 107 ΚΟΥΚΑΚΙ


Home » ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ » Ενδείξεις από Πρόβλημα με Κατσαρίδες

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ

Ενδείξεις από Πρόβλημα με Κατσαρίδες

Τρία είναι τα κοινά είδη που απαντώνται σε οικιακούς χώρους:

Εικόνα Γερμανικής Κατσαρίδας

 • Γερμανική Κατσαρίδα – 12-15mm. Έχει καφέ χρώμα με 2 σκουρόχρωμες ρίγες στο θώρακα. Παρόλο που τα φτερά έχουν το ίδιο ίδιο μήκος με το σώμα και αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρώς και στα δύο φύλα, οι κατσαρίδες προτιμούν να τρέχουν ή να αναρριχώνται.

 

Εικόνα Ανατολίτικης Κατσαρίδας

 • Ανατολίτικη ή Κοινή Κατσαρίδα – 20-30mm. Έχει καφέ προς μαύρο χρώμα. Τα φτερά στις θηλυκές δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα αλλά στις αρσενικές καλύπτουν τα 3/4 της κοιλιάς. Και τα δύο φύλα προτιμούν να τρέχουν ή να αναρριχώνται.

 

Εικόνα Αμερικάνικης Κατσαρίδας

 • Αμερικάνικη Κατσαρίδα – 20-30mm. Έχει καφεκόκκινο χρώμα και φέρει υποκίτρινη περιοχή γύρο από την περίμετρο του προνώτιου. Αυτό το είδος των κατσαρίδων απαντάται σε σκοτεινές, δυσπρόσιτες περιοχές με υψηλή υγρασία.

Μεγάλοι πληθυσμοί Γερμανικής Κατσαρίδας απαντώνται συνήθως σε κουζίνες ή σε χώρους που αποθηκεύονται τρόφιμα.

Οι χαρακτηριστικές ενδείξεις που υποδεικνύουν την ύπαρξη προβλήματος με κατσαρίδες είναι:

 • Εμφάνιση ζωντανών εντόμων – οι κατσαρίδες είναι νυκτόβιες και κρύβονται στη διάρκεια της ημέρας. Το πιο πιθανό είναι να τις δείτε όταν ανάβετε το φως της κουζίνας τη νύκτα.
 • Ωοθήκες και εκδύματα – οι κατσαρίδες αλλάζουν το δέρμα τους 5-8 φορές κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσής τους.
 • Περιττώματα – οι κατσαρίδες αφήνουν ένα νέφος από σκουρόχρωμα περιττώματα πλάτους μικρότερου του 1 mm και με μήκος που ποικίλλει.
 • Οσμή – στις εστίες κατσαρίδων υπάρχει μία δυσάρεστη οσμή που μοιάζει με τη μυρωδιά της μούχλας.
 • Ζημιά – οι κατσαρίδες προσβάλλουν οργανικά υλικά, όπως δέρμα και βιβλία

Πώς να κρατήσετε τις κατσαρίδες μακριά

Μπορείτε να εμποδίσετε την είσοδο των κατσαρίδων στο σπίτι σφραγίζοντας τα σημεία εισόδου. Τα κενά κάτω από πόρτες ή γύρω από σωλήνες που καταλήγουν σε εξωτερικούς χώρους ή σε γειτονικά κτίρια, αποτελούν τους κύριους κινδύνους.

Επίσης, σφραγίστε τα κενά στα οποία μπορούν να δημιουργηθούν εστίες κατσαρίδων – οι κατσαρίδες είναι νυκτόβιες και κρύβονται στη διάρκεια της ημέρας σε σχισμές, ρωγμές και χαραμάδες στους τοίχους, γύρω από τα σοβατεπί ή πίσω από πρίζες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των κατσαρίδων είναι να τους στερήσετε την τροφή και το νερό:

 • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε δοχεία ή σφραγισμένες πλαστικές σακούλες
 • Καθαρίστε αμέσως τα στερεά ή υγρά υπολείμματα τροφίμων
 • Καθαρίστε υπολείμματα τροφών κάτω από ψυγεία ή ηλεκτρικές κουζίνες
 • Μαζέψτε αμέσως χρησιμοποιημένα πιατικά και μαχαιροπήρουνα
 • Απομακρύνετε το φαγητό, το νερό και την άμμο των κατοικίδιων τη νύχτα
 • Διατηρείτε τα απορρίματα ή το κοπρόχωμα σε σφραγισμένα δοχεία σκουπιδιών
 • Να είστε προσεκτικοί με τις λερωμένες πάνες ή με τα άπλυτα ρούχα
 • Μην αφήνετε υγρά σε νεροχύτες ή κουβάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας

Κατά τη γνώμη μας τα ηλεκτρομαγνητικά ή τα υπερηχητικά μέσα απώθησης δεν είναι αποτελεσματικά με τις κατσαρίδες και δεν συνιστώνται για την πρόληψη ή την καταπολέμηση προσβολών από κατσαρίδες.

ΡΙΖΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ‘ΨΙΛΗΣ ΞΑΝΘΙΑΣ’ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ

Με τη μεθοδο αυτή χρησιμοποιούμε τροφοελκυστικά  gel εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε  χώρους όπου συχνάζουν και έχουν τις φωλιές τους οι κατσαριδες(σκοτάδι, υγρασία, αλλά και ζέστη). Το θετικό είναι ότι μπορούμε να τα εφαρμόσουμε χωρίς να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα μας, διχως να απομακρυνθούμε από το χωρο,διχως να αδειάσουμε  ντουλάπια και τροφοθηκες ή να κάνουμε κάποια άλλη προετοιμασία. Για το λογο αυτό μπορεί και  χρησιμοποιείται άφοβα και σε χώρους καθημερινής εστίασης όπως,  εστιατορια, καφετεριες, κουζινες.

Η μεθοδος αυτή σημειωνει τεραστια επιτυχια στην λεγομενη «ψιλη ξανθια κατσαριδα» καθως  τα απλα πυρεθροειδή δεν ενδείκνυνται για  την απομάκρυνση της.Η κατσαρίδα  germanica blatella εμφανίζεται στο σπίτι μας  τυχαία  όλες τις εποχές του χρόνου.Ο πρώτος χώρος που θα την αντιμετωπίσουμε είναι η κουζίνα και  έπειτα το μπάνιο. Με δεδομενου τον κανιβαλιστικο τροπο με τον οποιο λειτουργουν οι κατσαρίδες, (οι υγιείς τρώνε τις νεκρές), μεταφέρουν οι ίδιες τη δραστική ουσία στη φώλια τους  και τα αυγά τους, με αποτέλεσμα τη σίγουρη  εξόντωση τους από το χώρο .Ο πληθυσμός τους αρχίζει να μειώνεται αισθητά περίπου στο 80% από τις 4 πρώτες μέρες ,ενώ μέσα σε 15 ημέρες έχουμε οριστική απαλλαγή. Το συγκεκριμενο σκευασμα λειτουργει για μεγάλο χρονικό διάστημα έως και πάνω από έξι μήνες αρκεί να μη σκουπιστεί, σκονιστεί, ή αλλοιωθεί.

Post Tagged with